Babyphone

(0) Για να αξιολογήσετε αυτό το άρθρο θα πρέπει να κάνετε είσοδο. Άν δεν έχετε κωδικό, εγγραφείτε εδώ.

Babyphone
Σύνοψη
Το παιδί κοιμάται στο δωμάτιο του, ενώ οι γονείς παρακολουθούν τηλεόραση σε ένα άλλο δωμάτιο. Προκειμένου να γνωρίζουν τι κάνει το παιδί τους – εάν ξύπνησε ή εάν εξακολουθεί να κοιμάται ήσυχο - χωρίς να είναι αναγκασμένοι να πηγαίνουν συνεχώς στο δωμάτιο, χρησιμοποιούν ένα Babyphone. Υπάρχουν ψηφιακές συσκευές για την παρακολούθηση του μωρού, τα λεγόμενα Babyphone, με τεχνολογία DECT καθώς και αναλογικές είτε με τεχνολογία UHF ή ασύρματης ραδιοεπικοινωνίας είτε με συνδυασμό των δύο τεχνολογιών.

Περισσότερη ασφάλεια και ελευθερία κινήσεων για τους γονείς χάρη στο Babyphone. Το Babyphone επιτρέπει την παρακολούθηση μικρών παιδιών που βρίσκονται σε άλλο χώρο.

 

Ένα Babyphone είναι...

 

Ένα Babyphone είναι μια συσκευή, με την οποία μπορεί να ακούει κανείς ένα παιδί από απόσταση. Η μια μονάδα, ο πομπός, βρίσκεται στο χώρο του παιδιού, ενώ η άλλη, ο δέκτης, παραμένει στο άτομο που έχει αναλάβει να επιβλέπει το παιδί.

 

Σχετικά με το Babyphone

 

Όταν ένα μωρό κάνει κάποιο θόρυβο, το ακούτε μέσω του δέκτη. Πολλά Babyphone παρέχουν δυνατότητα ρύθμισης της έντασης του ληφθέντος θορύβου. Για μωρά που δεν μπορούν να μιλήσουν ακόμα, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να γνωρίζει κανείς πως κάνουν κάποιο θόρυβο.Συχνά είναι δυνατή η απενεργοποίηση του ήχου και η χρήση ενός οπτικού σήματος. Αυτό συνήθως αποτελείται από μια σειρά φωτοδιόδων LED που αναβοσβήνουν. Όσο περισσότερο φωτίζονται, τόσο πιο δυνατός είναι ο θόρυβος που κάνει το μωρό. Επίσης, υπάρχουν μοντέλα και με ειδοποίηση δόνησης.Εκτός αυτού, ορισμένα Babyphone διαθέτουν και μια ενσωματωμένη κάμερα για να μπορείτε να βλέπετε το παιδί.

 

Οι κάμερες λειτουργούν με υπέρυθρες. Κανένα πρόσθετο φως δεν ενοχλεί το παιδί. Πολλά Babyphone παρέχουν τη δυνατότητα επικοινωνίας και με τον τρόπο αυτό τη δυνατότητα να καθησυχάσει κανείς το παιδί ή να μιλήσει μαζί του.Μερικά μοντέλα είναι εξοπλισμένα ακόμα και με φως νυκτός και ηρεμιστικές μελωδίες.Κυρίως ορισμένες προηγμένες συσκευές έχουν μια μονάδα αισθητήρα ελέγχου αναπνοής, ο οποίος ελέγχει εάν το παιδί αναπνέει. Ένα μειονέκτημά τους έγκειται στον πανικό που ενδεχομένως προκαλέσουν από λανθασμένο σήμα συναγερμού.

 

Είδη Babyphone

 

Υπάρχουν τρεις τύποι Babyphone: Διαφέρουν ως προς τον τύπο της ασύρματης σύνδεσης:Babyfoon-HCP

 

  • DECT (ψηφιακές)
  • UHF (δεκατομετρικών μικροκυμάτων, αναλογικές)
  • Συσκευές ασύρματης ραδιοεπικοινωνίας (αναλογικές)

 

Ψηφιακά Babyphone με DECT

 

Ένα Babyphone με τεχνολογία DECT (Digital Enhanced Cordless Telecommunications) είναι μια συσκευή παρακολούθησης μωρού που βασίζεται στην τεχνολογία ψηφιακών ραδιοκυμάτων. Οι συνδέσεις DECT είναι ψηφιακές, ασύρματες ραδιοζεύξεις με κωδικοποιημένο σήμα. Με τον τρόπο αυτό δύσκολα μπορούν να υποκλαπούν, για παράδειγμα από το γείτονα που διαθέτει ένα παρόμοιο Babyphone.

 

Μια συσκευή παρακολούθησης μωρού τύπου DECT δεν λαμβάνει στη διαδρομή ούτε αναλογικά σήματα, τα οποία θα είχαν ως συνέπεια την εμφάνιση παρεμβολών. Επομένως, ως χρήστης λαμβάνετε ένα πεντακάθαρο σήμα: Ακούτε αποκλειστικά το παιδί σας και καμία άλλη φωνή ή θόρυβο.Εάν κατά απροσδόκητο τρόπο το κανάλι εμφανίζει υπερβολικά υψηλό αριθμό (ψηφιακών) παρεμβολών, το DECT αλλάζει αυτόματα σε ένα άλλο από τα υπόλοιπα 120 κανάλια.

 

Σε άλλους τύπους συσκευών, η μετάδοση των δεδομένων πραγματοποιείται κωδικοποιημένα έτσι ώστε ακόμα και σε περίπτωση του ίδιου καναλιού κανένας πέραν του δέκτη να μην μπορεί να ακούσει το θόρυβο του μωρού.Κάθε κανάλι είναι πλήρως αμφίδρομο (Full Duplex). Αυτό σημαίνει πως εκπομπή και λήψη λαμβάνουν χώρα μέσω του ίδιου καναλιού.Η εμβέλεια ενός Babyphone με DECT εκτείνεται από μερικές δεκάδες μέτρα έως μια μέγιστη απόσταση των 300 μέτρων.

 

Αναλογικά Babyphone με τεχνολογία UHF και ασύρματης ραδιοεπικοινωνίας

 

Μετά την εκπομπή ενός αναλογικού σήματος, το λαμβανόμενο σήμα δεν είναι ακριβές αντίγραφο του αρχικού σήματος. Η αλλαγή αυτή ονομάζεται θόρυβος. Μπορείτε να ακούσετε το θόρυβο ως θρόισμα ή/και συριγμό και μπορεί να έχει πολλές διαφορετικές αιτίες.Οι αναλογικές συνδέσεις μπορούν να λαμβάνουν σήματα και κατά τη διαδρομή. Πρόκειται συνήθως για ραδιοφωνικούς σταθμούς, άλλα Babyphone, την κυκλοφορία, ηλεκτρικές σκούπες, παλαιά τηλέφωνα, μετασχηματιστές και παρόμοιους πομπούς. Όλα προκαλούν παρεμβολές.

 

Αναλογικά Babyphone με UHF

 

Οι παρεμβολές είναι κυρίως η αιτία που μπορεί να οδηγήσει σε διαταραχές λειτουργίας. Ορισμένες συσκευές προειδοποιούν με ένα ηχητικό σήμα ή μια φωτεινή ένδειξη όταν η συσκευή βρεθεί εκτός της εμβέλειας του πομπού. Με ένα ραδιόφωνο, το Babyphone μπορεί να λαμβάνει το σήμα ενός πομπού στην μπάντα των UHF. Στις συσκευές που βασίζονται στην τεχνολογία των ραδιοκυμάτων UHF, η μέγιστη απόσταση μεταξύ πομπού και δέκτη μεταβάλλεται.

 

Αναλογικά Babyphone με ασύρματη ραδιοεπικοινωνία

 

Είναι εύκολο να αναγνωρίσει κανείς αυτές τις συσκευές, γιατί μοιάζουν σε συσκευές ραδιοασυρμάτου ή Walky-Talky. Οι συσκευές ραδιοασυρμάτου χρησιμοποιούν τεχνολογία ασύρματων ζεύξεων.Παλαιότερα χρησιμοποιούταν η ζώνη συχνοτήτων των 27-MHz, επειδή για τη συγκεκριμένη ζώνη δεν απαιτείται καμία άδεια εκπομπής, σήμερα προτιμάται κυρίως ο τύπος PMR446 (Private Mobile Radio στα 446 MHz).

 

Ο τύπος PMR 446 είναι μια τεχνολογία ραδιοεπικοινωνίας που αναπτύχθηκε αρχικά για ραδιοασυρμάτους.Ο τύπος PMR 446 αναγνωρίζει οκτώ διαθέσιμα κανάλια με πολλά υποκανάλια, έτσι ώστε ο συνολικός αριθμός των διαθέσιμων δυνατοτήτων να ανέρχεται σε αρκετές εκατοντάδες. Μια συσκευή ραδιοασυρμάτου με τις ίδιες ρυθμίσεις επιλογής καναλιών και υποκαναλιών μπορεί να υποκλέψει το σήμα που εκπέμπεται στη ζώνη τύπου PMR 446.

 

Η μέγιστη εμβέλεια των συχνοτήτων PMR 446 είναι τρία χιλιόμετρα. Η απόσταση αυτή εξαρτάται από διάφορους εξωτερικούς παράγοντες, όπως είναι οι παρεμβολές και οι καιρικές συνθήκες.Η χρήση συσκευών Babyphone που βασίζονται στη τεχνολογία ραδιοασυρμάτου ενδείκνυται όταν η απόσταση έως το παιδί είναι κάπως μεγάλη.

 

Φανταστείτε ένα παραθεριστικό συγκρότημα, όπου οι γονείς βρίσκονται σε μια απόσταση ώστε να χρειάζεται να περπατήσουν αρκετά προκειμένου να φθάσουν στο παιδί, εάν παρουσιαστεί ανάγκη. Ωστόσο, όποιος επιθυμεί να πάρει μαζί του στις διακοπές ένα Babyphone, οφείλει να γνωρίζει πως η συγκεκριμένη τεχνολογία ασύρματης ραδιοεπικοινωνίας δεν επιτρέπεται σε όλες τις χώρες.

 

Κατασκευαστές

 

Angelcare, Ansmann, Anubis Typhoon, Audioline, Babymooy, Beaba, Brennenstuhl, Brondi, Chicco, Conrad, DeTeWe, DNT, Elro, Enox, Fisher-Price, GEV, Graco, H&H, Hama, Hello Kitty, Lindam, Miniland, Motorola, Olympia, Oregon Scientific, Philips, Reer, REV, Safety First Skymaster, Stabo, Swissvoice, Tefal, Tomy, Topcom, Vivanco, Vtech

 
Share |
Ανεμιστήρας Dyson Air Multiplier