Ηλεκτρική σκούπα χωρίς σακούλα

(4) Για να αξιολογήσετε αυτό το άρθρο θα πρέπει να κάνετε είσοδο. Άν δεν έχετε κωδικό, εγγραφείτε εδώ.

Ηλεκτρική σκούπα χωρίς σακούλα
Σύνοψη
Η ηλεκτρική σκούπα χωρίς σακούλα αποτελεί μια συσκευή που απορροφάει ρύπους και σκόνη. Οι ρύποι καταλήγουν απευθείας σε έναν κάδο. Οι συσκευές διακρίνονται σε δύο κατηγορίες: στις ηλεκτρικές σκούπες δαπέδου και στις ηλεκτρικές σκούπες χειρός. Είναι εξοπλισμένες με διαφορετικά φίλτρα και κεφαλές βούρτσας. Η ηλεκτρική σκούπα πρέπει να διαθέτει επαρκή ισχύ για να λειτουργήσει αποτελεσματικά.

Οι ηλεκτρικές σκούπες χωρίς σακούλα δίνουν τέλος στους ρύπους και τη σκόνη. Οι συσκευές είναι αποτελεσματικές χάρη στην υψηλή ισχύ απορρόφησης.

 

Η ηλεκτρική σκούπα χωρίς σακούλα είναι…

 

Ορισμένες φορές είναι ενοχλητικό να διαπιστώνετε κατά τη διάρκεια του σκουπίσματος ότι δεν έχετε άλλες σακούλες για την ηλεκτρική σκούπα σας. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να διακόψετε το σκούπισμα για να προμηθευτείτε νέες σακούλες από το κατάστημα. Με τις συσκευές χωρίς σακούλα αυτό δεν είναι πλέον απαραίτητο. Η ηλεκτρική σκούπα χωρίς σακούλα αποτελεί μια συσκευή που απορροφάει ρύπους και σκόνη. Όταν ο κάδος της ηλεκτρικής σκούπας γεμίσει, απλά τον αδειάζετε.

 

Τρόπος λειτουργίας

 

Το κεντρικό εξάρτημα μιας ηλεκτρικής σκούπας είναι ένας έλικας. Αυτός κινείται χάρη σε έναν ηλεκτροκινητήρα. Η λειτουργία είναι παρόμοια με αυτή μιας τουρμπίνας. Η συσκευή απορροφάει τον αέρα από τη μια πλευρά, ενώ από την άλλη τον εξωθεί προς τα έξω. Στις ηλεκτρικές σκούπες χωρίς σακούλα, η σκόνη και τα σωματίδια ρύπων που απορροφούνται καταλήγουν απευθείας στον κάδο. Όταν ο κάδος γεμίσει, απλά τον αδειάζετε.

 

Πλεονεκτήματα

 

Καθώς δεν είναι απαιτείται η αγορά σακουλών για ηλεκτρικές σκούπες, με τις συσκευές χωρίς σακούλα μπορείτε να εξοικονομείτε χρόνο και χρήμα. Σε σύγκριση με τις ηλεκτρικές σκούπες που λειτουργούν με σακούλα, η ισχύς απορρόφησης δεν μειώνεται τόσο γρήγορα. Σε ορισμένους τύπους ο κάδος είναι διαφανής, ώστε να μπορείτε να βλέπετε ανά πάσα στιγμή πόσο πλήρης είναι με ρύπους και σκόνη.

 

Μειονεκτήματα

 

Στις ηλεκτρικές σκούπες χωρίς σακούλα, η σκόνη δεν είναι συσκευασμένη και μπορεί να αφήσει ρύπους κατά την απόρριψη. Επιπλέον, υπάρχει ο κίνδυνος εισπνοής σκόνης κατά το άδειασμα. Άτομα που υποφέρουν από αλλεργίες πρέπει να είναι σε αυτήν την περίπτωση ιδιαίτερα προσεκτικά.

 

Δύο είδη

 

Οι ηλεκτρικές σκούπες χωρίς σακούλα διατίθενται σε δύο εκδόσεις: ηλεκτρικές σκούπες δαπέδου και ηλεκτρικές σκούπες χειρός. Οι ηλεκτρικές σκούπες δαπέδου μετακινούνται με ρόδες στο πάτωμα. Αυτός ο τύπος έχει τη μεγαλύτερη παραγωγή και τις περισσότερες πωλήσεις. Οι ηλεκτρικές σκούπες χειρός διαθέτουν χειρολαβή και τοποθετούνται πριν και μετά τη χρήση σε ένα φορτιστή στον τοίχο. Αυτός ο τύπος δεν είναι σπάνιος, ωστόσο δεν χρησιμοποιείται τόσο ευρέως όσο οι ηλεκτρικές σκούπες δαπέδου.

 

Ισχύς απορρόφησης

 

Μια ηλεκτρική σκούπα πρέπει να διαθέτει επαρκή ισχύ απορρόφησης, ώστε να εξασφαλίζεται η πλήρης απορρόφηση της σκόνης. Η ισχύς απορρόφησης των ηλεκτρικών σκουπών μετράται σε ηλεκτρική απόδοση (Watt). Συνήθως οι τιμές κυμαίνονται από 1.000 έως πάνω από 2.000 Watt. Η ενεργή ισχύς απορρόφησης παίζει ουσιαστικά το σημαντικότερο ρόλο. Αυτή αναγράφεται συχνά στην περιγραφή του προϊόντος ή/και στο Διαδίκτυο. Επίσης, η ισχύς απορρόφησης μπορεί να προσαρμόζεται στην αντίστοιχη επιφάνεια. Για παράδειγμα, για το σκούπισμα κουρτινών απαιτείται μικρότερη απόδοση από ό,τι για τον καθαρισμό μοκετών. Η ισχύς απορρόφησης μειώνεται όταν ο κάδος είναι πλήρης ή αποφραγμένος.

 

Σύστημα φίλτρων

 

Οι περισσότερες ηλεκτρικές σκούπες έχουν τρία φίλτρα: ένα στο μοτέρ, ένα στην έξοδο και ένα στον κάδο. Αυτό το σύστημα προστατεύει το μοτέρ, ενώ παράλληλα διατηρεί τη σκόνη μέσα στη συσκευή, ώστε να μην επανέρχεται στον αέρα. Για μεγαλύτερη διάρκεια ζωής της ηλεκτρικής σκούπας, τα φίλτρα πρέπει να αντικαθίστανται ή να καθαρίζονται τακτικά. Ωστόσο, δεν έχουν όλα τα φίλτρα δυνατότητα αντικατάστασης ή καθαρισμού. Το σημαντικότερο κατά την αντικατάσταση ενός φίλτρου είναι η σωστή τοποθέτησή του στη συσκευή.

 

Κεφαλή βούρτσας

 

Η κεφαλή βούρτσας είναι ένα ακόμη εξάρτημα της ηλεκτρικής σκούπας. Οι κεφαλές βούρτσας για χαλιά έχουν έναν ή περισσότερους σωλήνες για τη διευκόλυνση του καθαρισμού κάτω από έπιπλα. Ο καθαρισμός λείων επιφανειών, όπως τα παρκέ, είναι πιο αποτελεσματικός με μικρές βούρτσες. Πολλές ηλεκτρικές σκούπες διαθέτουν περισσότερους από έναν σωλήνες και εξαρτήματα για ειδικές χρήσεις, όπως τον καθαρισμό σχισμών, καλοριφέρ και ηλεκτρονικών υπολογιστών.

 

Περαιτέρω ζητήματα που πρέπει να λάβετε υπόψη κατά την αγορά:

 

  • το βάρος: όσο βαρύτερη είναι μια ηλεκτρική σκούπα, τόσο πιο επίπονη είναι η μετακίνησή της.

  • το περιεχόμενο της σακούλας ηλεκτρικής σκούπας: εάν η σακούλα είναι μεγάλη, δεν χρειάζεται να αντικαθίσταται τόσο συχνά (και το κόστος μειώνεται αντίστοιχα).

  • η εμβέλεια: ποια είναι η μέγιστη απόσταση της ηλεκτρικής σκούπας από την πρίζα; Αυτό εξαρτάται από το μήκος του καλωδίου, το μήκος του εύκαμπτου σωλήνα, καθώς και το μήκος του σωλήνα αναρρόφησης.

 

Κατασκευαστές

 

AEG, Beem, Black & Decker, Bob-Home, Bomann, Bosch, Clatronic, Clean Maxx, Dirt Devil, DOMO, Dyson, Efbe-Schott, Fakir, Grundig, Hitachi, Hoover, Kärcher, Montiss, Philips, Polti, Samsung, Rowenta, Siemens, Solac, Thomas, Trisa, Vax

 
Share |
Ανεμιστήρας Dyson Air Multiplier