Είδη κινητών τηλεφώνων

(0) Για να αξιολογήσετε αυτό το άρθρο θα πρέπει να κάνετε είσοδο. Άν δεν έχετε κωδικό, εγγραφείτε εδώ.

Είδη κινητών τηλεφώνων
Σύνοψη
Το είδος κινητού τηλεφώνου είναι γενικά μια παραλλαγή του κινητού τηλεφώνου. Οι συσκευές διακρίνονται ανάλογα με την κατασκευή τους (candybar, slide, αναδιπλούμενα), το είδος χρέωσης (καρτοκινητή ή συμβόλαιο) και το φάσμα λειτουργιών (έξυπνα τηλέφωνα, κινητά τηλέφωνα εξειδικευμένα στη λήψη φωτογραφιών και κινητά τηλέφωνα Walkman).

Τεράστια ποικιλία ειδών κινητών τηλεφώνων για κάθε σκοπό. Τα κινητά τηλέφωνα διακρίνονται ανάλογα με την κατασκευή τους, το είδος χρέωσης και τις δυνατότητες

 

Το είδος κινητού τηλεφώνου είναι...iPhone 3gs (hg50)

 

Τα κινητά τηλέφωνα εξυπηρετούν εδώ και καιρό πολύ περισσότερους σκοπούς από την απλή πραγματοποίηση κλήσεων, ενώ ακόμη και ο σχεδιασμός σε στυλ μπάρας σοκολάτας (από την αγγλική φράση candybar) κυκλοφορεί πλέον σε πολλές παραλλαγές. Σήμερα υπάρχουν αναδιπλούμενα κινητά τηλέφωνα και τηλέφωνα τύπου slider με συρόμενα πορτάκια, έξυπνα τηλέφωνα όπως το iPhone και το Blackberry, που εξυπηρετούν ως επαγγελματικές συσκευές με δυνατότητα πολυμέσων, κινητά Walkman με ενσωματωμένη λειτουργία αναπαραγωγής MP3 και βίντεο, κινητά τηλέφωνα εξειδικευμένα στη λήψη φωτογραφιών με ενσωματωμένη ψηφιακή φωτογραφική μηχανή υψηλής ποιότητας, ακόμη και κινητά τηλέφωνα για ηλικιωμένους με πολύ μεγάλα πλήκτρα και οθόνη για εύκολη ανάγνωση. Μπορεί, ακόμη, να επιλέξει κανείς το είδος χρέωσης μεταξύ καρτοκινητής (προπληρωμένος χρόνος ομιλίας) και συμβολαίου.

 

Είδη κινητών τηλεφώνων ανάλογα με την κατασκευή

 

Ο κλασικός σχεδιασμός των κινητών τηλεφώνων θύμιζε αρχικά τις ορθογώνιες μπάρες σοκολάτας (από την αγγλική λέξη candybar). Σήμερα είναι πολύ δημοφιλή τα αναδιπλούμενα κινητά, τα οποία αποτελούνται από δύο αναδιπλούμενα μέρη (συνήθως από κάτω το πληκτρολόγιο και από πάνω η οθόνη). Παρομοίως, υπάρχουν τα συρόμενα κινητά ή slider, όπου το πάνω μισό καλύπτει το κάτω μισό μέσω ενός συρόμενου μηχανισμού.

 

Μια ιδιαίτερη μορφή κινητού τηλεφώνου εμφανίστηκε με την κυκλοφορία του iPhone της αμερικανικής εταιρίας κατασκευής Apple. Ο χειρισμός αυτού του τηλεφώνου αφής γίνεται σχεδόν αποκλειστικά μέσω της ευαίσθητης στην αφή οθόνης.

 

Καρτοκινητή: είδη κινητών τηλεφώνων ανάλογα με το είδος χρέωσης

 

Για να λειτουργήσει ένα κινητό τηλέφωνο, χρειάζεται μια κάρτα SIM, η οποία εξυπηρετεί τόσο στην αναγνώρισή του από το δίκτυο κινητής τηλεφωνίας όσο και στη χρέωση. Η κάρτα SIM μπορεί να είναι είτε προπληρωμένη, με ανανεώσιμο πιστωτικό υπόλοιπο χωρίς δεσμευτικό συμβόλαιο, είτε με συμβόλαιο. Στην περίπτωση συμβολαίου, συνήθως διάρκειας 24 μηνών, ο πάροχος διαθέτει κατά κανόνα στον πελάτη ένα κινητό τηλέφωνο με «επιδότηση», το κόστος απόκτησης του οποίου περνά στα μηνιαία έξοδα. Στην περίπτωση της καρτοκινητής, το μόνο που χρειάζεται για να λειτουργήσει το κινητό είναι η κάρτα με το πιστωτικό υπόλοιπο για την πραγματοποίηση κλήσεων, αλλά διατίθενται και πακέτα καρτοκινητής με συνοδευτικό κινητό τηλέφωνο.

 

Είδη κινητών τηλεφώνων ανάλογα με τη λειτουργία

 

Κινητά τηλέφωνα εξειδικευμένα στη λήψη φωτογραφιών

 

Ένας βασικός εξοπλισμός για τα κινητά τηλέφωνα είναι πλέον και η ψηφιακή φωτογραφική μηχανή. Το 1999, η Toshiba κυκλοφόρησε στην ιαπωνική αγορά το πρώτο κινητό τηλέφωνο με ενσωματωμένη ψηφιακή φωτογραφική μηχανή, ενώ από το 2002 και μετά σχεδόν όλα τα κινητά τηλέφωνα διαθέτουν λειτουργία λήψης φωτογραφιών. Έκτοτε, η ποιότητα των φωτογραφιών βελτιώνεται διαρκώς. Αν και αρχικά οι ενσωματωμένες φωτογραφικές μηχανές ήταν απλές φωτογραφικές μηχανές VGA, μερικά κινητά τηλέφωνα είναι πλέον εξοπλισμένα με κάμερες που έχουν ανάλυση πάνω από 8 Megapixel, φλας και πολλαπλό ζουμ. Πρόκειται για τα επονομαζόμενα κινητά τηλέφωνα εξειδικευμένα στη λήψη φωτογραφιών. Ωστόσο, ούτε και η εγγραφή βίντεο αποτελεί πλέον εδώ και καιρό πρόβλημα για τις ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές των κινητών τηλεφώνων. Οι τραβηγμένες φωτογραφίες και τα γραμμένα φιλμάκια αποθηκεύονται στο κινητό τηλέφωνο και μπορούν με τον κατάλληλο εξοπλισμό να μεταφερθούν μέσω MMS, e-mail, υπερύθρων, Bluetooth ή καλωδίου USB σε άλλο κινητό τηλέφωνο ή PC.

 

Κινητά τηλέφωνα Walkman ή MP3 Player

 

Τα κινητά τηλέφωνα με ενσωματωμένο MP3-Player αποτελούν ήδη ένα ξεχωριστό τομέα στην αγορά συσκευών κινητής τηλεφωνίας. Έτσι, η εταιρία κατασκευής Sony-Ericsson κυκλοφόρησε τη σειρά «Walkman». Εκτός αυτού, το iPhone της Apple διαθέτει όλες τις λειτουργίες της συσκευής αναπαραγωγής μουσική iPod.

 

Έξυπνα τηλέφωναAufmacher-Themenseite

 

Η εξέλιξη των κινητών τηλεφώνων προσανατολίζεται ολοένα και περισσότερο προς τη δημιουργία συσκευών πολυμέσων με πλήρη σύνδεση στο διαδίκτυο (μέσω W-LAN ή UMTS), τηλεφωνία IP, φωτογραφική μηχανή, MP3 Player, συσκευή πλοήγησης και κονσόλα παιχνιδιών. Για τις εν λόγω συσκευές πολλαπλής χρήσης επικράτησε η ονομασία Smartphone ή και PDA. Το iPhone της Apple καθιέρωσε νέα πρότυπα χειρισμού μέσω μιας ευαίσθητης στην αφή επιφάνειας εργασίας, την οποία υιοθέτησαν και μετεξέλιξαν πολλοί κατασκευαστές. Διάφορα πρόσθετα Applications (εφαρμογές) με τη μορφή μίνι προγραμμάτων με δυνατότητα λήψης από το διαδίκτυο διευρύνουν τις δυνατότητες των κινητών τηλεφώνων αυτού του είδους, ενώ συγχρόνως τους επιτρέπουν να αναπαράγουν οποιοδήποτε πολυμέσο.

 

Κινητά για ηλικιωμένους

 

Ο αριθμός των ηλικιωμένων αυξάνεται στις κοινωνίες μας, ενώ συγχρόνως οι ηλικιωμένοι γίνονται όλο και πιο μοντέρνοι και χρησιμοποιούν εδώ και καιρό τα κινητά τηλέφωνα. Επειδή στις μεγαλύτερες ηλικίες η όραση μειώνεται και ο έλεγχος των κινήσεων επιδεινώνεται, οι κατασκευαστές δημιούργησαν τα επονομαζόμενα κινητά για ηλικιωμένους. Αυτές οι συσκευές διαθέτουν πολύ ευανάγνωστη οθόνη, μεγάλα πλήκτρα και προνομιακό εργονομικό σχεδιασμό.

 

Κατασκευαστές

 

4G Systems, Acer, AEG, Alcatel, Amplicom, Apple, Asus, AT-Mobile, AURO, BellPepper Mobile, BelTel, Benefon, BenQ-Siemens, BlackBerry, Danger, Doro, E-Plus, Elite, Elson, Emporia, Eten, Fujitsu-Siemens, Garmin-Asus, Gereral Mobile, GigaByte, Google, Grundig, Hagenuk, Haier, HP, HTC, Hyundai Mobile, i-mate, Innostream, ITT, Kandy Mobile, LG Electronics, Matsunichi, Maxfield, Mio, Mitsubishi, ModeLabs, Motorola, NEC, Neonode, Nokia, o2, OpenMoko, PalmOne, Panasonic, Pantech, Philips, Qtek, RIM, Sagem, Samsung, Secufone, Sendo, Sharp, Siemens, Sonim, Sony-Ericsson, Spyker Mobile, T-Mobile, TelMe, The Medical Phone, Toshiba,  Trium, Universum, VK-Mobile, Vodafone, Xcute

 
Share |