Ατμοσίδερο

(0) Για να αξιολογήσετε αυτό το άρθρο θα πρέπει να κάνετε είσοδο. Άν δεν έχετε κωδικό, εγγραφείτε εδώ.

Ατμοσίδερο
Σύνοψη
Ένα ατμοσίδερο εξομαλύνει το ύφασμα μέσω της πίεσης, της θερμότητας και του ατμού. Οι συσκευές διαθέτουν ρυθμιζόμενους θερμοστάτες. Ο χρόνος προθέρμανσης εξαρτάται από την ισχύ και τη θερμοκρασία. Ορισμένα μοντέλα χωράνε έως και 400 ml νερό. Τα άλατα μπορούν να καταστρέψουν ένα ατμοσίδερο, εάν η συσκευή δεν διαθέτει ενσωματωμένο σύστημα προστασίας από τα άλατα.

Ατσαλάκωτα ρούχα χάρη στο ατμοσίδερο.

 

Ένα ατμοσίδερο είναι...

 

Ένα ατμοσίδερο είναι ένα ηλεκτρικό σίδερο που λειτουργεί με ατμό. Σιδερώνει απλά και γρήγορα. Ο ατμός είναι σημαντικός για την εξάλειψη των πτυχών και του τσαλακώματος ενός ρούχου. Το σιδέρωμα επιτυγχάνεται μέσω του ατμού, της θερμότητας και της υγρασίας.

 

Έτσι λειτουργεί

 

Τα ατμοσίδερα αποτελούνται από μια λαβή και μια θερμαινόμενη πλάκα. Κάτω από την πλάκα είναι τοποθετημένη η πλάκα του σίδερου. Επάνω της η συσκευή γλιστράει στο ύφασμα. Τα θερμαντικά στοιχεία του σίδερου θερμαίνονται ηλεκτρικά. Η επιθυμητή θερμοκρασία επιλέγεται μέσω ενός διακόπτη. Ορισμένα σίδερα θερμαίνονται και χημικά. Τα ατμοσίδερα διαθέτουν μια δεξαμενή νερού.

 

Ο ατμός εξέρχεται από την πλάκα της συσκευής. Οι ίνες των υφασμάτων μαλακώνουν με τη διείσδυση της υγρασίας και της θερμότητας. Ασκώντας μια ελαφρά πίεση στο σίδερο, το ύφασμα αποκτά την επιθυμητή θέση ενώ το νερό μετατρέπεται σε ατμό. Το ύφασμα έχει ισιώσει. Σε ένα ατμοσίδερο, η θερμότητα και ο ατμός παράγεται μέσα στο ίδιο το σίδερο.

 

Ρυθμιζόμενος θερμοστάτης

 

Το κουμπί ρύθμισης στο ατμοσίδερο καθορίζει σε ποια τελική θερμοκρασία θα θερμανθεί το σίδερο. Κάθε ύφασμα έχει μια μέγιστη θερμοκρασία, με την οποία επιτρέπεται να σιδερώνεται ένα ρούχο. Ο θερμοστάτης διασφαλίζει, ώστε το σίδερο να μη θερμανθεί περισσότερο από όσο χρειάζεται για να μην καεί το ύφασμα.

 

Χρόνος προθέρμανσης

 

Η ισχύς ενός ατμοσίδερου αναγράφεται σε Watt. Όσο υψηλότερη είναι η ισχύς, τόσο πιο γρήγορα το σίδερο θα είναι έτοιμο προς χρήση. Ο χρόνος προθέρμανσης εξαρτάται και από την επιλογή της ρύθμισης θερμοκρασίας του σίδερου.

 

Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο ατμός και η σωστή θερμοκρασία δεν επαρκούν για να ισιώσουν τα ρούχα. Για αυτό το λόγο, συχνά τα ατμοσίδερα διαθέτουν μια λειτουργία ψεκασμού για πρόσθετη υγρασία.

 

Απόδοση ατμού

 

Η απόδοση ατμού είναι ένα μέτρο για τον όγκο του ατμού που παράγει ένα ατμοσίδερο. Στα χαρακτηριστικά θα βρείτε τα σχετικές τιμές ως γραμμάριο ανά λεπτό. Η απόδοση ατμού συχνά μπορεί να ρυθμιστεί με το χέρι. Μια υψηλότερη τιμή γραμμαρίων ανά λεπτό σημαίνει περισσότερο ατμό.

 

ΝερόDampfbuegeleisen_2

 

Η χωρητικότητα ενός ατμοσίδερου κυμαίνεται μεταξύ 200 και 400 ml νερού. Για το ατμοσίδερο μπορείτε να χρησιμοποιείτε κανονικό νερό βρύσης. Όσο μεγαλύτερη η δεξαμενή νερού, τόσο λιγότερες φορές πρέπει να το ξαναγεμίσετε. Όμως, με την ποσότητα του περιεχόμενου νερού αυξάνεται και το βάρος της συσκευής.

 

Αξίζει να γνωρίζετε

 

Εάν το νερό στο ατμοσίδερο περιέχει πολλά άλατα, μπορεί να προκαλέσει βλάβες στη συσκευή. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η λειτουργία των θερμαντικών στοιχείων περιορίζεται σημαντικά. Επιπλέον, τα άλατα μπορούν να αφήσουν λευκά κυκλικά σημάδια στα ρούχα. Με μια ράβδο προστασίας από τα άλατα, ένα ατμοσίδερο αφαιρεί τα άλατα από το νερό της βρύσης.

 

Κατασκευαστές

 

AEG, AFK, Beem Bestron, Bomann, Bosch, Braun, Breville, Carrera, Clatronic, DeLonghi, Domena, Elta, Hanseatic, Heru, Kärcher, Laurastar, Mia, Morphy Richards, Moulinex, PALSON, Philips, Polti, Privileg, Rotel, Rowenta, Russell Hobbs, Severin, Siemens, Solac, Teeam Kalorik, Tefal, Top Edition, Trisa, Tristar, Zanussi

 
Share |
Ανεμιστήρας Dyson Air Multiplier